Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Η αισθητική δεν περιορίζεται μόνο στην εμφάνισή μας και στη δημιουργία του στενού μας περιβάλλοντος. Επεκτείνεται παντού, από τον τρόπο άρθρωσης του λόγου μέχρι τον καθορισμό της συμπεριφοράς μας στην αντιμετώπιση προσωπικών και κοινωνικών προβλημάτων. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας είναι στοιχείο που υπαγορεύεται από την αισθητική. Η αισθητική κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Περί αισθητικής

Ο όρος ‘’Αισθητική’’ είναι δημιούργημα του νεοκλασικισμού και προτάθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον Alexander Baumgarden, ο οποίος ουσιαστικά ανακάλυψε μια νέα επιστήμη που είχε αντικείμενο την ενοποίηση των κανόνων του κάλλους. Συγκεκριμένα η νέα αυτή επιστήμη θεμελιώνεται στην ουσιαστική ταύτιση τριών αντικειμένων:

  • Της τέχνης
  • Του κάλλους, και
  • Του συστήματος των αισθήσεων του ανθρώπου υποκειμένου.

Με άλλα λόγια το περιεχόμενο της αισθητικής μοιάζει να ταυτίζεται με την κλασσική ποιητική.

Η σπουδαιότητα της αισθητικής εμφάνισης του ατόμου στην εποχή μας, ασκεί καθοριστική επίδραση στην ψυχοσύνθεση, αλλά και στην κοινωνική συμπεριφορά και αποδοχή.

Οδοντική αισθητική

Η οδοντική αισθητική ορίζεται ως ο κλάδος της αισθητικής που ασχολείται με το ωραίο, έτσι όπως αυτό το συνιστούν το σχήμα, το μέγεθος, η θέση και το χρώμα των δοντιών, αλλά και ο τρόπος που αυτά εμπλέκονται με τους μαλακούς στοματικούς και περιστοματικούς ιστούς.


Αισθητική (Α) και αντιαισθητική (Β) οδοντική σύνθεση

Ο βαθμός των αντιθέσεων των στοιχείων αυτών στην οδοντική σύνθεση χαρίζει στον παρατηρητή την αντίληψη της έντασης, της ηρεμίας, της γαλήνης ή της ζωντάνιας.

Παράμετροι της οδοντικής αισθητικής

ais7

Αρμονία

Σε μια ομαλή σύνθεση η επανάληψη των σχημάτων, των γραμμών, των χρωμάτων και της υφής δημιουργεί αρμονία. Δηλαδή η αρμονία είναι το στοιχείο που συνδέει τις αντιθέσεις.

 

Μονοτονία

Είναι η παντελής έλλειψη αντιθέσεων των στοιχείων της στοματικής και περιστοματικής περιοχής.

 

Κυριαρχία

Σε μια σύνθεση τα στοιχεία που τραβούν πρώτα την προσοχή του παρατηρητή είναι εκείνα που κυριαρχούν, λόγω μεγέθους, θέσης, χρώματος.


Ποικιλία

Είναι ο αντίποδας της αρμονίας, είναι το χαρακτηριστικό που καταργεί την μονοτονία και κεντρίζει το ενδιαφέρον του παρατηρητή.

Το χαμόγελο

Ένα ωραίο χαμόγελο αποτελεί μια αισθητική καλλιτεχνική έκφραση, όπου οι γραμμές, η υφή, τα χρώματα συνθέτουν ένα σύνολο που μεταδίδει μηνύματα και χαρίζει ελκυστικότητα στο πρόσωπο.

Τύποι του χαμόγελου

1. Αισθητικό 2. Οδοντικό 3. Ουλικό

Χρυσή αναλογία στα δόντια

Η χρυσή αναλογία μεταφερόμενη στον οδοντικό φραγμό ορίζει την κατά μέτωπο προβολή του εύρους του κεντρικού τομέα ως προς το εύρος του πλάγιου τομέα και του εύρους του πλάγιου τομέα ως προς το εύρος του κυνόδοντα σε αναλογία 1:0,618.


aisth-odont3

Η ύπαρξη ή η απόδοση της χρυσής αναλογίας μεταξύ των έξι πρόσθιων δοντιών της άνω γνάθου, διασφαλίζει την πλέον αισθητική οδοντική σύνθεση.


Χρυσή αναλογία στο χαμόγελο

Η ύπαρξη ή η απόδοση της χρυσής αναλογίας μεταξύ του συνολικού εύρους των έξι πρόσθιων δοντιών της άνω γνάθου και του εύρους του μέγιστου χαμόγελου, διασφαλίζει τη μέγιστη αισθητική απεικόνιση του χαμόγελου.


Χαμόγελο με χρυσή αναλογία Χαμόγελο χωρίς χρυσή αναλογία

Τελευταία Ενημέρωση: 01-10-2017 00:46