Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

kaysalgiaΤο σύνδρομο της καυσαλγίας του στόματος μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και σε γυναίκες, αλλά είναι ιδιαίτερα σύνηθες στις γυναίκες κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Είναι μια οδυνηρή και έντονα ενοχλητική κατάσταση, που εμφανίζεται με αίσθηση καύσου στη γλώσσα, στην υπερώα, στα ούλα, στο εσωτερικό των παρειών και στο πίσω μέρος του στόματος ή του λαιμού. Το σύνδρομο αυτό είναι επίσης γνωστό και ως σύνδρομο καυσαλγίας της γλώσσας, γλωσσοδυνία, και στοματοδυνία.

Εκτός από την αίσθηση του καύσου μπορεί να εμφανίζονται και άλλες ενοχλήσεις, , όπως αίσθηση ξηρότητας ή πόνου στο στόμα, αίσθημα κνησμού και μουδιάσματος της γλώσσας, καθώς και πικρή ή μεταλλική γεύση.

Αίτια πρόκλησης του συνδρόμου:

Η εντόπιση του ακριβούς αιτίου του συνδρόμου της καυσαλγίας του στόματος είναι, κατά κανόνα, δύσκολη. Η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με μια ποικιλία άλλων καταστάσεων, όπως η εμμηνόπαυση, ο διαβήτης, οι διαιτητικές διαταραχές, η στοματίτιδα, η ξηροστομία, η αναρρόφηση γαστρικών υγρών, η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία και τα ψυχολογικά προβλήματα. Το σύνδρομο της καυσαλγίας του στόματος συνήθως επιμένει για πολλά χρόνια και οι πάσχοντες, κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν την αίσθηση ότι τα συμπτώματα συνεχώς χειροτερεύουν.

Αντιμετώπιση:

Ένα πλήρες σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση των συνδρόμου της καυσαλγίας του στόματος περιλαμβάνει:

  • Πλήρες ιατρικό ιστορικό
  • Εξέταση του στόματος και καταγραφή ευρημάτων: Ξηροστομία: χορήγηση υποκατάστατων του σάλιου, λήψη περισσότερων υγρών.
  • Στοματίτιδα: φαρμακευτική αντιμετώπιση με αντιμυκητιασικά φάρμακα
  • Εντόπιση υπαρχόντων οξύαιχμων ή σπασμένων δοντιών και αντιμετώπιση
  • Επιδιόρθωση προβληματικών κινητών προσθετικών εργασιών.
  • Ελεχγος παρενεργειών άλλων φαρμάκων, που πιθανόν λαμβάνει το άτομο.
  • Αλλαγή οδοντόκρεμας και διακοπή χρήσης στοματοπλυμάτων, τσίχλας, καπνού, αναψυκτικών, χυμών φρούτων και καφέδων για 2 εβδομάδες.

Αν όλα τα παραπάνω δεν δώσουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα τότε πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη διαβήτης, θυρεοειδικών διαταραχών, συνδρόμου Sjogren, έλλειψη βιταμινών, μεταλλικών ιόντων και τροφικών αλλεργιών.

Τελευταία Ενημέρωση: 01-10-2017 00:46