Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

stomatiki-ygiiniΗ κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες είναι η περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα). Η νόσος αυτή οφείλεται στα μικρόβια του στόματος, που καθημερινά συσσωρεύονται πάνω στα δόντια και στα ούλα, όπου αν δεν απομακρυνθούν προσβάλουν αρχικά τα ούλα (ουλίτιδα) και εισχωρώντας σε βαθύτερα στρώματα προσβάλουν και το οστούν (περιοδοντίτιδα).

Η στοματική υγιεινή αποσκοπεί στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών αλλά και των μικροβιακών εναποθέσεων, που δημιουργούν ένα λευκό κολώδες επίχρισμα, την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η σωστή στοματική υγιεινή απαιτεί την μεθοδική και σχολαστική αφαίρεση της οδοντικής πλάκας δύο φορές την ημέρα.

Απαραίτητα μέσα στοματικής υγιεινής:

Για την επίτευξη σωστής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητα τα παρακάτω μέσα:

  • Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα
  • Οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια
  • Αντιμικροβιακά διαλύματα

Γενικά η οδοντόβουρτα πρέπει να έχει μικρή κεφαλή από νάϋλον τρίχες και μέτριας σκληρότητας. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δεν προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός, ίσως, από άτομα με περιορισμένη κινητικότητα χεριών, άτομα τρίτης ηλικίας, κ.α. Ο μέσος χρόνος ζωής μιας κλασσικής οδοντόβουρτσας κυμαίνεται από 2–3 μήνες. Η χρησιμοποίηση του οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη, αφού με την οδοντόβουρτσα μπορούμε να καθαρίσουμε μόνο τις 3 από τις 5 επιφάνειες των δοντιών. Οι άλλες 2 ( αυτές που είναι μεταξύ των γειτονικών δοντιών) μπορούν να καθαριστούν μόνο με το οδοντικό νήμα. Επίσης τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ένα άριστο και απαραίτητο μέσο στοματικής υγιεινής, για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών και της οδοντικής πλάκας από τις περιοχές μεταξύ των δοντιών στο ύψος των ούλων. Η οδοντόκρεμα είναι ένα υποβοηθητικό μέσο αφού από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ούτε την ουλίτιδα, ούτε την περιοδοντίτιδα. Τέλος τα διάφορα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την οδοντόβουρτα-οδοντόκρεμα και η όποια δράση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Τα φθοριούχα gel ή διαλύματα συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη της τερηδόνας και στον έλεγχο της ευαισθησίας της οδοντίνης, όχι όμως και στον έλεγχο της περιοδοντικής νόσου.

Ο καλύτερος τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών:

Η αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας γίνεται με ήπιες, παλινδρομικές ελεγχόμενες και κυκλικές κινήσεις, καθαρίζοντας προσεκτικά όλες τις επιφάνειες όλων των δοντιών. Οι οριζόντιες μπρος – πίσω κινήσεις της οδοντόβουρτσας πρέπει να αποφεύγονται.

Τελευταία Ενημέρωση: 01-10-2017 00:46