Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

kakosmia Η κακοσμία του στόματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άνθρωπο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνότητα ή το επάγγελμα. Το 25–65% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει μια σταθερή κατάσταση κακοσμίας του στόματος.

Η ενοχλητική κακοσμία του στόματος προκαλείται από τα αναερόβια βακτηρίδια που «φιλοξενούνται» στο βιολογικό υμένιο που σχηματίζεται στην επιφάνεια και στη βάση της γλώσσας, αλλά και στις απρόσιτες περιοχές των δοντιών και των ούλων και τρέφονται από το πρωτεϊνικό υλικό, που υπάρχει στο στόμα, και τα υποπροϊόντα τους, που είναι πτητικές θειούχες ενώσεις.

Τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας:

  1. Βουρτσίζουμε προσεκτικά τα δόντια, τα ούλα αλλά και τα εσωτερικά τοιχώματα (παρειές) καθώς και την οροφή (υπερώα) της στοματικής κοιλότητας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
  2. Καθαρίζουμε τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια (μεσοδόντια διαστήματα), με το οδοντικό νήμα και τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια, μετά το βούρτσισμα των δοντιών.
  3. Καθαρίζουμε την πάνω επιφάνεια της γλώσσας με την ειδική βούρτσα και με κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός.
  4. Κάνουμε τακτικό έλεγχο της κατάστασης του στόματος στον οδοντίατρο.
  5. Χρησιμοποιούμε ένα οξυγονούχο στοματόπλυμμα3-4 φορές την ημέρα όπως αυτά που περιέχουν διοξείδιο του χλωρίου, χλωριούχο βενζαλκόνιο, υπεροξείδιο του υδρογόνου, ή χλωριούχο ψευδάργυρο.

Επίσης πρέπει:

  • Να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών με έντονη οσμή, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και το κάρυ.
  • Nα καταναλώνουμε άφθονα υγρά. Το νερό είναι μια πολύ καλή επιλογή.
  • Να μασάμε  χωρίς ζάχαρη και ιδίως αν νοιώθουμε ξηροστομία. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί την παραγωγή σάλιου, το οποίο ενυδατώνει τη στοματική κοιλότητα και εξουδετερώνει τα οξέα.
  • Αν η κακοσμία είναι έντονη, συζητάμε με τον οδοντίατρο την πιθανή χρησιμοποίηση προϊόντων τεχνητού σάλιου, ή ατομικού νάρθηκα με τζέλ που να απελευθερώνει οξυγόνο.
  • Αν όλα τα παραπάνω δεν δώσουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα τότε πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη αιτίων που πιθανόν αφορούν τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Τελευταία Ενημέρωση: 01-10-2017 00:46